Blog

Budaörsi uszoda – wellness átalakítás: Előtte-utána

IMG_1485 DSC_0030

IMG_1330 DSC_0012

IMG_1494 DSC_0016

 

 

Ünnepi üdvözlet

1551704_593568570727097_448377726_n

Termálfürdők a nagyvilágból – Yomogino Ryokan Hot Spa

Ryokan Japánban, egy olyan tradicionális fogadót, szálláshelyet jelent, ahol hagyományosan,  ősi japán szokások szerint működik minden.  8

A ryokan több mint egy hely, hol nyugovóra hajthatjuk fejünket.  Itt a vendég megtapasztalhatja a hagyományos japán  életmódot és vendégszeretet:  tatami a padlón, futon ágy, eredeti  japán konyhaművészet…..stb.  Egyaránt  népszerű hely  japán és a külföldi turisták között , ahol szintén elengedhetetlen a tradicionális  meleg vizű közösségi fürdő, ami a japánban őshonos onsen-hez hasonlít, csak itt a fogadó egy része.  (Az onsenekről  egy későbbi bejegyzésben  írok majd.)

6

A Yomogino Ryokan a Tohoku régióban, Fukusimában található a Yomogi hegy lábánál. Miután  a 2011-es nagy Csendes Óceán parti földrengés és szökőár során megsérült az épület, a tulajdonosok hamar elhatározták, hogy felújítják termálfürdőjüket. Az újra építkezés befejezésére a földrengés után mindössze 5 hónappal sor került!
10 1 5

Ez a fürdő tér a Yomogi hegy felé tájolt, és úgy lett kialakítva, hogy  a szemlélődő látogató  minden évszakban el tudjon mélyülni  a  magával ragadó Japán (Fukusimai) tájban és az évszakok változásában.  A japán tájkép nagyon fontos része az onsenek nyugott világának, és a relaxálás terének.  Micsoda ellentétet alkot  ez a pár évvel ezelőtti borzalmas tragédiával, melynek képei bejárták a világsajtót!3

A fürdő vízfelületén gyönyörűen visszatükröződik  a Yomogi  hegy formája és egy különálló épület képe, ami összekeveredik a belső falak és mennyezet formavilágával.7

A mennyezet és a falak is egyaránt ugyanolyan  matt bronz színű alumínium panelekből lettek kialakítva, melyek időtálló alumite eljárással készültek. Az egységes kialakításon belül  az  öt mennyezeti panel helyzete mozgatható, ami valójában az  indirekt megvilágítását  takarja a térnek.2

Tervező: Sasaki Architecture
Felújítás éve: 2011
Helyszín: Fukusima, Japan

Forrás : archdaily

Hazánk új fürdőiből 1.rész

Siklósi Fürdő

Hogy ne csak mindig külföldi fürdőkről írjak, és mivel érdekel a fürdők építészete, belsőépítészete, ezért figyelemmel tartom  a magyarországi eseményeket is. Az utóbbi években azért épültek fürdők itthon is, sőt, modern korszerű formában is, hol több, hol kevesebb költségvetésből. Hol több, hol kevesebb sikerrel. Kisebb, nagyobb modernizáció, újszerűség hazánkban is kibontakozóban van, sajnos egyenlőre csak amolyan hazai léptékben.

 

A siklósi új fürdőépület és kültéri medence nem egy nagy komplexum, de szerintem jó ötleteket tartalmaz, színes belső tere végre nem a sablonos megoldásokat mutat. A fürdő kialakítása nem az unalmas semmilyen esztétikai élményt nem nyújtó terek, drága pénzért való felesleges megépítésére példa. Valami új, modern, de barátságos, színes, jópofa.

A tervezők alapötlete gondolom az volt, hogy az alaprajzot színes hengerekkel dobják fel, amik a különböző medencéket rejtik, szerintem nagyon jópofa ötlet.  Érdekességet ad a fürdőnek, ahol minden korosztály talál magának kikapcsolódást, mert így el lehetett választani a csúszda funkciót, a sodró és a pezsgő medencétől…stb.

Remélem egyszer sikerül majd kipróbálnom a fürdőt, addig is így a fotókról szemlélődve, elismerésem a tervezőknek, akiknek a neve nem túl természetes, de magyar szokás szerint és méltatlan módon nem szerepel a fürdőről szóló különböző anyagokban, így nevük most sajnos rejtve marad. Szakmabeliként tudom, hogy nem lehetett könnyű feladatuk, de jól dolgoztak és gondolom a szűkösre szabott anyagi lehetőségekből, valami újszerűt, de szerethetően szépet hoztak létre, és nem álltak be a számos jellegtelen, semmit mondó  fürdőépületek kialakításának sorába.

 

 

A fürdőkomplexum

Therme Wien – Oberlaa

Tavaly előtt nyitotta meg kapuit Bécs új termálfürdője és gyógyászati központja a Therme Wien.
Az épület a stuttgarti  a4 architekten iroda tervei szerint készült el.Vadi új modern komplexum 54.000 m2-en (!)  kínál kikapcsolódási lehetőségek széles tárházát, gyakorlatilag mindent, amire testnek és léleknek szüksége lehet.

Az óriási területen elterülő fürdőkomplexum természetesen több egységre tagolódik, amiket úgynevezett “Stein”-oknak, azaz “kövek, kavicsok, inkább sziklák”-nak neveztek el, úgy mint Saunastein, Erlebnisstein, Stein der Ruhe …stb. Szerintem ötletes. Nyilván a természethez való közeledés, valamint a monumentalitása okán történt az elnevezés, vagy azért, mert környezetében sehol egy közeli hegy?

Valójában az épületcsoport a területen található két termálforrást, valamint a közeli folyó kanyarulatába illeszkedik. A zöld-tetős lefedésű nagy terekből kimagasló egységek, azaz a “kavicsok”, végül egy 5 szinten kimagasló gyógyászati épületszárnyba torkollik, és jelöli ki a főbejáratot is egyben.

Széles körű egészségügyi, szabadidős és wellness lehetőségek állnak rendelkezésre az egyes “sziklákban”, kezdve a nagy szauna-részlegtől, és masszázs lehetőségektől, különböző kozmetikai szolgáltatásokon át, a gasztronómiáig, természetesen a számos kültéri illetve beltéri medencékről nem is beszélve. Ötletek tárháza.

Modernizáció mindenütt, de színesen, vidáman, sok-sok szolgáltatással és elkülönülési lehetőséggel. Minden a pihenésért, rekreációért és gyógyulásért, sok-sok pénzből  és termálvízből előadva, de nem gyógyvízből!

Fürdő az érzékek számára

Liquidrom Berlin evvel a szlogennel hirdeti magát honlapján.

A különleges fürdőt gmp – Architects von Gerkan, Marg and Partners  iroda tervezte, és Berlin szívében, a Potzdamer Platz közelében található. Tulajdonképpen alagsori része a Tempodrom nevű rendezvénycsarnoknak, gondolom innen a frappáns elnevezés is a “liquid room” után szabadon. Az elég érdekes, tüskés alakú és remekül kitalált épületnek az eredeti tervezője a müncheni Otto Frei (?) volt, mindenesetre a forma hasonlít a müncheni olimpiai stadion tetőszerkezetére.

 

A Liquidrom fürdő fő érdekessége, hogy a kupola alatti medencéje sós vizű, amitől a víz felszínén lehet “lebegni” és közben csodálni a különböző, folyamatosan változó színes fényjátékokat a kupolatérben. Így a szerintem kicsit nyomasztó tér egész más értelmet nyer, mindamellett, hogy különböző napszakokban különböző hangulatot áraszt. Jópofa ötlet és nekem személy szerint nagyon tetszik, hogy a víz alatt halk zene is hallható. Fürdőzés az érzékek számára.

Hétvégenként program szerint különböző zenei stílusban rendeznek esteket és éjszakai fürdőzéseket,  a klasszikus zenétől, a jazz-en, valamint a könnyedebb zenei stílusokon át az elektronikus party hangzásig.


Természetesen a fürdőhöz tartozik wellness rész is, hamam és szaunavilág kültéri medencével is, ahogy illik.

Egyszer jó lenne megnézni közelről is!

http://www.liquidrom-berlin.de/de/

 

Magyarországi termálvízkincs egyedülálló Európában

A Kárpát-medence sajátos geológiai adottságai folytán Magyarország igen gazdag termál és ásványvizekben. Területünk 80%-a alatt található értékes hévíz. Hazánk e páratlan természeti kincse a legnagyobb mértékben fővárosunk térségében koncentrálódik. A magyar fürdőkultúra fejlődésében és világhírének kialakulásában is alapvető szerepe van fővárosunknak.

Magyarország termálvízkészlete a világon az ötödik helyen áll Izland, USA, Olaszország, és Japán után!
Ami az érdekessége termálvízkincsünknek, hogy minősége, azaz kinyert hőfoka kiemelkedően magas Európa szerte. (Lásd az ábrán) Ezt érdemes lenne kihasználni.

Gyógyvizeink nemzetközi elismertségét bizonyítja, hogy 1937-ben a világ 36 országának részvételével a Nemzetközi Termál- és Gyógyfürdők Szövetségének (FITEC) első ülését hazánkban rendezték, majd annak örökös házigazdája volt egészen a II. világháborúig. Az utóbbi időben a külföld érdeklődése is megnövekedett nemcsak a betegek, hanem az egészségesek körében is, a kondíciótartás, az egészséges állapot megőrzése érdekében.

Magyarországon nem csak természetes forrásokat találunk, hanem mesterséges kutakat is, melyek létesítése az 1866-67-es években kezdődött. Európában a geotermikus gradiens átlagértéke 33 m/°C, Magyarországon ez az érték csak 20 m/°C, de vannak olyan helyek (p1. Budapesten is), ahol ez az érték 10 m/°C alatt van. Ez azt jelenti, hogy ezeken a helyeken kisebb mélységből lehet hévizet nyerni, mint Európa más pontjain.
Ennek ott érzékelődik a fontossága, hogy mivel a gyógyfürdőzés során max. 42°C fokos, de inkább 36-38°C fokos termálvizet lehet használni, ezért a kinyert víz és a használt víz közötti hőkülönbséget fel lehet használni másra (pl. fűtésre-hűtésre). Ez az energiatudatosság és előny manapság, a jelen gazdasági helyzetben egyre fontosabbá válik.

Azt hiszem itt az idő nem csak tudatosítani hazánkban ezt az egyedülálló előnyünket, hanem kihasználni, azaz cselekedni is!
Ne csak beszéljenek róla azok akik döntési helyzetben vannak, hanem építkezzenek is belőle! És itt nem csak átvitt értelemre gondolok.

Reméljük hamarosan egyre több beruházás indul meg itthon ebben a témában.

Forrás: http://hu.wikipedia.org

Svájci luxus therme&spa I.

Bad Ragaz, Tamina Therme a zürichi Smolenicky and Partners sztárépítész irodától
A sváci fürdőépítészet egyik példája.

Síelés után egy kis fürdőzés Svájcban?
       

Először azt hittem, hogy felújítás-bővítés az épület és Karlovy Varyban van a fürdő! :)

Döbbenetesen szép külső-belső architektúra, következetes fehér színhasználat, és formavilág. Tanulságos, hogy így is lehet egyedi modern építészeti világot létrehozni!

Látványtervek (?):
 
És a valóság:
   

Éjszakai fürdőzés és jazz(?) a melegvízből!

Ilyen hidegben egy csésze zöld tea mellett jó is álmodozni, ilyen luxus fürdő helyekről!

Több kép: http://www.contemporist.com/2010/03/02/tamina-thermal-baths-by-smolenicky-partner-architecture/

 

Modern spa és wellness design

Mivel nagyon érdekel a spa és wellness tervezés, ezért sokat keresgélek, és olvasok a témában a net-en. Egyéb, különösen magyar nyelvű, szakmailag perfekt és inspiráló kiadvány hiányában – külföldi példák között szemezgetek általában.  Így találtam rá Simone Micheli olasz belsőépítész munkáira. Meglepő és újszerű ez a hozzáállás  a spa és wellness tervezés kérdéséhez, de szerintem nagyon jó. Őrületes, hogy bátor módon, élénk színek használatával is lehet nyugalmas és relaxáló tereket létrehozni, persze a szükséges profizmussal!

És íme a  hotelépület Nizzában, ahol mindez megvalósult! A külső nem mindig kell, hogy mutassa a belsőt és fordítva!

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.