Magyarországi termálvízkincs egyedülálló Európában

A Kárpát-medence sajátos geológiai adottságai folytán Magyarország igen gazdag termál és ásványvizekben. Területünk 80%-a alatt található értékes hévíz. Hazánk e páratlan természeti kincse a legnagyobb mértékben fővárosunk térségében koncentrálódik. A magyar fürdőkultúra fejlődésében és világhírének kialakulásában is alapvető szerepe van fővárosunknak.

Magyarország termálvízkészlete a világon az ötödik helyen áll Izland, USA, Olaszország, és Japán után!
Ami az érdekessége termálvízkincsünknek, hogy minősége, azaz kinyert hőfoka kiemelkedően magas Európa szerte. (Lásd az ábrán) Ezt érdemes lenne kihasználni.

Gyógyvizeink nemzetközi elismertségét bizonyítja, hogy 1937-ben a világ 36 országának részvételével a Nemzetközi Termál- és Gyógyfürdők Szövetségének (FITEC) első ülését hazánkban rendezték, majd annak örökös házigazdája volt egészen a II. világháborúig. Az utóbbi időben a külföld érdeklődése is megnövekedett nemcsak a betegek, hanem az egészségesek körében is, a kondíciótartás, az egészséges állapot megőrzése érdekében.

Magyarországon nem csak természetes forrásokat találunk, hanem mesterséges kutakat is, melyek létesítése az 1866-67-es években kezdődött. Európában a geotermikus gradiens átlagértéke 33 m/°C, Magyarországon ez az érték csak 20 m/°C, de vannak olyan helyek (p1. Budapesten is), ahol ez az érték 10 m/°C alatt van. Ez azt jelenti, hogy ezeken a helyeken kisebb mélységből lehet hévizet nyerni, mint Európa más pontjain.
Ennek ott érzékelődik a fontossága, hogy mivel a gyógyfürdőzés során max. 42°C fokos, de inkább 36-38°C fokos termálvizet lehet használni, ezért a kinyert víz és a használt víz közötti hőkülönbséget fel lehet használni másra (pl. fűtésre-hűtésre). Ez az energiatudatosság és előny manapság, a jelen gazdasági helyzetben egyre fontosabbá válik.

Azt hiszem itt az idő nem csak tudatosítani hazánkban ezt az egyedülálló előnyünket, hanem kihasználni, azaz cselekedni is!
Ne csak beszéljenek róla azok akik döntési helyzetben vannak, hanem építkezzenek is belőle! És itt nem csak átvitt értelemre gondolok.

Reméljük hamarosan egyre több beruházás indul meg itthon ebben a témában.

Forrás: http://hu.wikipedia.org

A bejegyzés kategóriája: Hazai fürdők
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.